Primul pas spre unirea lui Cuza Voda a fost facut de catre domnitorul muntean Gheorghe Bibescu, care la data de 1 ianuarie 1848 a desfiintat punctul vamal din Focsani. A urmat apoi, deznodamantul razboiului Crimeii in care Rusia a fost infranta. Aceasta infrangere a creat contextul favorabil al votului popular rezultat in urma unor adunari ad-hoc. Acest vot a fost favorabil unirii in ambele tari (Moldova si Tara Romaneasca), iar asta a dus la Conventia de la Paris din 1858, prin care Marile Puteri au acceptat o uniune formala intre cele doua tari.
Astfel, in data de 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei. 19 zile mai tarziu, pe 24 ianuarie el a fost ales si domnitor al Tarii Romanesti. Si totusi aceasta a fost mai mult o uniune personala, cele doua tari avand inca guverne diferite (doar unele institutii erau comune). Abia in 1862 Cuza a reusit sa unifice Parlamentul si Guvernul, realizand astfel si unirea politica a celor doua Principate.
Astfel, noi ramanem cu faptul ca in urma cu 157 de ani, Alexandru Ioan Cuza infaptuia unirea Principatelor Romane, cunoscuta si sub denumirea de “Mica Unire”.