Cu totii am trecut prin momente cand ne-am aflat in fata unui grup de oameni pentru a sustine o idee proprie sau pentru a motiva o alegere pe care am facut-o recent, iar a fi in atentia unei audiente reprezinta una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor.
Din fericire aceasta temere poate fi combatuta prin exercitiu si experienta, iar exercitiile pe care le poti face pentru a-ti exersa abilitatea de orator nu sunt deloc dureroase si le poti sustine in locuinta ta, in fata unei oglizi sau a unei camere de inregistrat. Exercitiul oglinzii te ajuta sa constientizezi felul in care te prezinti atunci cand te afli intre alti oameni. In plus de aceasta, exercitiul in fata camerei de filmat te ajuta sa identifici si sa elimini asa zisele cuvinte linistitoare care, in mod normal, iti ofera un ragaz de gandire, dar care sunt plictisitoare si deranjatoare pentru audienta. Este vorba de cuvinte precum: “stiti voi”, “pai”, “aaaa”, “mda, si acum…”. Sfatul specialistilor este sa elimini aceste cuvinte – mai bine taci pret de cateva secunde decat sa umpli spatiile goale cu vorbe deranjatoare.
S-ar intreba unii “de ce trebuie sa tin un discurs?”. As spune ca este important pentru a obtine succes, pentru ca indiferent de grupul in care te afli pentru a avea succes trebuie sa iti faci cunoscutele ideile si sa scoti in evidenta impactul pozitiv pe care acestea il au asupra grupului, si cum ai putea realiza asta daca nu printr-un discurs?
Referitor la discursuri, Dionysos cel Batran spunea:
Fa in asa fel ca discursul tau sa fie mai bun decat tacerea, sau pastreaza tacerea.
Consider ca abilitatea de a tine prezentari este cruciala in obtinerea succesului.