Sunt cativa ani de cand am auzit de bitcoin, dar niciodata nu i-am dat atentie. Si totusi, de curand m-a lovit un gand, asa, dintr-o data, sa pun bitcoins la ciorap si sa imi petrec o vacanta de o saptamana cheltuind doar bitcoins. Poate reusesc, sau poate nu, dar sunt dator sa incerc!! Si asa m-am apucat de cautat informatii despre bitcoin si de studiat.
In cuvinte putine si fara complicatii am retinut faptul ca bitcoin-ul este o moneda virtuala pe care o tinem intr-un portofel electronic (printre cele mai cunoscute coinbase si blockchain). Insa istoria si terminologia sunt ceva mai complicate si voi incerca sa fac un rezumat a ceea ce am inteles eu.
Innainte de bitcoin a fost conceptul de criptomoneda aparut in 1998, si pentru care ii dam credit lui Wei Dai. Ulterior a aparut bitcoin (prima implementare a acestui concept), o technologie dezvoltata de japonezul Satoshi Nakamoto. In zilele de astazi exista si alte implementari de moneda virtuala printre care LiteCoin, PeerCoin, FeatherCoin.
Bitcoin-ul nu este controlat de o retea bancara sau de un guvern. Prin urmare nimeni nu detine bitcoin-ul, technologia din spatele lui fiind dezvoltate si intretinuta de o intreaba comunitate. Astfel, neexistand o unitate centrala care sa-l controleze, majoritatea comerciantilor sunt reticienti in a accepta plata in bitcoins. Si totusi…
Printre avantajele bitcoin gasim:
- pentru ca nu exista o entitate centrala care sa detina controlul asupra bitcoin, acesta poate fi transferat de la un utilizator la altul fara plata comisioanelor;
- transferul de bitcoin de la cumparator la comerciant se face instant;
- tranzactiile sunt anonime.
Printre dezavantajele bitcoin aveam:
- retea restransa de comercianti care accepta plata in bitcoin. Acest lucru se datoreaza lipsei unui cadru legal;
- odata pierdut accesul la portofelul electronic el nu se mai poate recupera, iar “banutii” din el sunt pierduti pentru totdeauna.
Concluzia pe care o trag in urma acestui research este ca “bitcoin”-ul este greu de explicat oamenilor, daramite sa ii convingi sa accepte plata in bitcoins. Cel mai usor este sa le definesti bitcoin-ul ca si “moneda locala a internetului”.