Citat din carte – sculptor si pictor

Sculptorul cauta figurile tridimensionale, nu doar inaltime si latime, dar si adancime.

Pictorul deseneaza pentru a ocupa spatiul, sculptorul pentru a-l inlocui. Pictorul deseneaza o natura moarta intr-o rama, sculptorul deseneaza pentru a surprinde miscarea, pentru a descoperi tensiunea si fortele ce se lupta in figura umana.

Pictorul deseneaza pentru a dezvalui specificul, sculptorul deseneaza pentru a descoperi universalul.

 

Cel mai important este ca pictorul deseneaza pentru a exterioriza, pentru a smulge din sine o forma pe care o pune pe hartie, iar sculptorul deseneaza pentru a interioriza, pentru a extrage din lume o forma pe care o intareste in el insusi.

 

Sculptorii sunt oameni tacuti, zgomotul ciocanului si al daltii fiind limbajul lor adevarat, care estompeaza vocile si lumea.

Mda … N-am avut nimic destept de spus astazi. Tot ceea ce ati citit mai sus sunt doar citate din volumul 1, cartea 2 Agonie si Extaz de Irving Stone, citate care luate ca definitii suna “bine”. Consider totodata ca aceste citate sunt un punct bun de pornire pentru o compunerea a unui elev de clasa a V-a.

In plus,

Desenul este ca o lumanare pe care sculptorul o aprinde pentru a nu pipai in intuneric, e un plan pentru intelegerea structurii pe care o priveste. E pentru a intelege o alta fiinta umana, e pentru a-i descoperi cele mai ascunse adancimi. Aceasta e cea mai periculoasa misiune a omului. Si singurele arme …

continuarea acestui citat, cititorului, o gasesti la pagina 90.

Spor la citit !

claudiu

O prezenta ocazionala in web-ul romanesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.