Cum sa creezi corect o pagina web din punct de vedere semantic

In calatorii, cand esti pierdut, sa ai harta la tine ajuta mereu. Acest lucru este valabil in general, chiar si atunci cand scrii o pagina web. Ma gandesc cum ar trebui sa arate aceasta din punct de vedere SEO si incerc in continuare sa fac o lista a celor mai utile lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand creezi o pagina web.

Facand o paralela, as asemana un site web cu o carte, iar o pagina din site-ul web cu un capitol. Intr-o carte, fiecare capitol are un titlu al lui. Iar prima regula pe care o deduc de aici este urmatoarea: un singur tag h1 intr-o pagina web. Existenta a doua sau mai multe tag-uri pe aceeasi pagina web nu face decat sa induca in eroare motoarele de cautare.

Foloseste celelalte taguri h pentru a scote in evidenta importanta topiculului pe care vrei sa il evidentiezi. Pentru topicurile cu importanta mai mica foloseste un tag h cu o valoare mai mare (cu alte cuvinte, tagul h2 arata o importanta a topicului mai mare decat tagul h4, sau h5). Pentru topicuri care au aceeasi importanta foloseste taguri cu valori similare (inca o data, nu folosi doua taguri h1 pe aceeasi pagina web).

Motoarele de cautare interpreteaza textul din tagul h4 ca fiind un subtopic al tagului h3. Similar si pentru celelalte taguri. Profita de asta, nu ignora importanta tagurilor h in SEO, si nu le folosi la intamplare. As spune chiar ca este importanta folosirea tagurilor in ordine, iar daca motorul de cautare intalneste un tag h1 si apoi h3 este zapacit… (unde este tag-ul h2?!). Cititorule, daca nu crezi asta, poti sa faci un exercitiu: ia o carte in trei volume. Citeste pe primul si apoi al treilea. Ce senzatie ai? Esti pierdut? Cam asa si motorul de cautare 🙂

Foloseste corect tagurile pentru liste:

  • liste ordonate (tagul ol);
  • liste neordonate (tagul li);
  • liste de definitii (tagurile: dl – definition list, dt – definition term si dd – definition description).

Foloseste listele ordonate atunci cand definesti un proces, sau ordinea unor elemente (cum ar fi capitolele dintr-o carte). Foloseste liste neordonate pentru insiruirea de termeni asemanatori, dar pentru care ordinea nu este importanta (un exemplu ar fi o lista de cumparaturi). Daca definesti un glosar de termeni foloseste listele de definitii.

A treia regula SEO pe care o mentionez este folosirea tagurilor p pentru paragrafe. Intotdeauna, include fiecare pagraf in tagul lui.

Foloseste correct tagurile blockquote, q si cite. Foloseste blockquote atunci cand vrei sa incluzi in textul tau un citat dintr-o carte, un film sau pur si simplu citezi un prieten din fata blocului. Daca citatul este scurt (nu mai mare de o line de text), foloseste tagul q in loc de blockquote. Pentru a mentiona sursa acestui citat foloseste tagul cite.

Uite de taguri precum: i, b, font sau altele care sunt folosite pentru “a da frumos” la cititor. Repet, uita de tagurile si atributele care au ca scop doar sa schimbe modul in care textul este afisat vizitatorului. Foloseste CSS pentru designul paginii. Tine minte: HTML este facut pentru a organiza continutul intr-o pagina web. Daca vrei ca aceasta sa arate bine, foloseste CSS.

Si nu in ultimul rand nu uita sa folosesti un W3C validator pentru a valida pagina ta web. Despre importanta validarii paginii web voi vorbi intr-un articol viitor. Acum vreau sa mentionez un singur lucru: nu este important sa validezi pagina web cu ajutorul unui validator, important este ca pagina web sa fie valida din punct de vedere al modului in care folosesti tagurile HTML/XTML.

Reguli probabil ca sunt cu duiumul, le-am mentionat pe cele pe care le vad eu mai importante.

Related Posts

claudiu

O prezenta ocazionala in web-ul romanesc.

This Post Has 3 Comments

  1. Parerea mea este ca lui google nu ii pasa de multe chestii la care noi ne gandim atunci cand dam drumul la un site sau scriem un articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.