Pregatirea pentru o sedinta foto

In ultimii ani fotografia digitala a luat o foarte mare amploare, iar aparatele foto digitale pentru profesionisti (ma refer aici la DSLR-uri) au devenit accesibile si amatorilor. Asa se face ca multi dintre noi detinem astfel de aparate, si, fara sa realizam, suntem pusi in situatia cand un prieten apeleaza la noi pentru a face poze unei persoane pe care nu o cunoastem. Fara o pregatire prealabila, sedinta foto are sanse slabe sa se transforme in una reusita.

Cheia unei sedinte foto reusite este reprezentata de pregatire. Cu alte cuvinte in fiecare moment trebuie sa stii ce urmeaza.

Atunci cand te pregatesti sa incepi sedinta foto cu o persoana pe care nu o cunosti cel mai indicat ar fi ca innainte de sedinta sa petreceti 30 de minute impreuna (timp care aparatul de fotografiat ramane in ghiozdan, sau in masina). Scopul acestei intalniri este de a cunoaste mai bine persoana pe care urmeaza sa o fotografiezi – pentru ca acesta este cel mai simplu mod de a elimina intrebari precum:

Si acum ce fac ?

Afla de ce isi doreste aceasta sedinta, intreab-o despre pasiunile ei.

Apoi, trebuie sa cunosti foarte bine decorul. Alege pentru sedinta foto minim trei decoruri (locuri in care se va desfasura), dar nu mai mult de cinci. Pentru ca multe persoane se plictisesc repede (si mai ales copii), ar trebui sa nu petreci mai mult de 15 minute intr-un decor. Ideal este ca in ficare dintre decor persoana fotografiata sa schimbe vestimentatia.

Atunci cand schimbati decorul si vestimentatia luati o scurta pauza de relaxare si discutati mini-sedinta foto precedenta.

Daca observi ca persoana nu se simte in largul ei

Schimba mai des unghiul din care fotografiezi.

Dar daca este vorba despre un copil ?

In cazul in care protagonistul sedintei foto este un copil sfatul profesionistilor este ca sedinta foto sa se desfasoare intr-un  loc familiar lui, in timp ce se joaca (fie singur, fie alaturi de alti copii sau de un adult). Tehnica digitala iti permite sa tai fotografiile astfel incat sa inlaturi “elementele perturbante” (ceea ce nu vrei sa intre in cadru).

Spre exemplu, daca ii ceri unui copil sa alerge nu vei obtine fotografii reusite, asa cum ai obtine in cazul in care:

  • il lasi sa se joaca cu o minge;
  • sa alerge in parc dupa porumbei sau sa alerge dupa alti copii.

Instantanee frumoase pot iesi la o “bataie” cu apa.

De ce este importanta planificarea unei sedinte foto ?

Pentru ca planificare contribuie la mentinerea bunei dispozitii si interesului celui fotografiat (si mai ales in cazul unui copil).

Si nu in ultimul rand: Adu-ti aminte, la o sedinta foto, clientii tai se vor astepta sa primeasca sfaturi, indrumari si instructiuni.

Related Posts

claudiu

O prezenta ocazionala in web-ul romanesc.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.