Primul cod QR l-am vazut pentru prima data in urma cu cativa ani la muzeul Antipa din Bucuresti. Pe atunci pentru mine era similar cu un OZN…
Codul QR (quick response) este un cod de bare care poate sa stocheze orice caracter alfa-numeric. Astfel, un cod QR poate stoca adresa unui site web, un numar de telefon, o adresa de email, sau orice alt text. Cu un simplu search pe Mr. Google gasesti o serie de site-uri cu ajutorul carora poti genera coduri QR. Sigur asta functioneaza pentru utilizatori “normali”. Pentru dezvoltatori de aplicatii si pentru webmaseri, lucrurile stau putin diferit.
De cele mai multe ori, ei au nevoie sa genereze codurile QR din codul aplicatiti lor. Pentru aceasta exista PHP QR Code, o librarie ce este distribuita sub licenta open source (LGPL) si care genereaza coduri QR in format 2D.
Pentru a crea un cod de bare QR cu un simplu text, sunt necesare doar doua linii de cod:
<?php include "phpqrcode/qrlib.php"; // include libraria Php Qr Code. QRcode::png("QR code generat din codul de pe destept.net"); // creaza codul de bare cu textul ales. ?>
Sau, poti sa generezi un o imagine png cu codul de bara dorit:
<?php include "phpqrcode/qrlib.php"; // include libraria Php Qr Code. QRcode::png("http://www.destept.net", "mergi-la-blog-destept.png", "L", 4, 4); ?>
In ordinea in care apar, cele 5 (cinci) argumente se refera la :
- Un simplu text care va fi codat in imagine.
- Numele imaginii care urmeaza sa fie generata.
- Nivelul de corectie, in baza algoritmului Reed-Solomon. Exista 4 niveluri de corectie :
- L = Low, 7%
- M = Medium, 15%
- Q = Quartile, 25%
- H = High, 30%
- Dimensiunea fiecarui patrat din codul QR (se masoara in pixeli).
- Specifica dimensiunea, in pixeli, a marginii albe din jurul codului QR.
Pentru a citi un cod de bare, ai nevoie de un smart phone si de o aplicatie capabila sa decodeze codul QR (eu folosesc QR Barecode Scanner).