Crucea de pe muntele Caraiman

Crucea de pe muntele Caraiman
Sursa poza: istorie-pe-scurt.ro

Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost ridicata din initiativa reginei Maria in memoria eroilor cazuti in luptele de pe Valea Prahovei in timpul Primului Razboi Mondial. Inaugurarea monumentului la care s-a lucrat doi ani (1926-1928) a avut loc la data de 14 septembrie 1928 (de Ziua Sfintei Cruci). Conform legendei, regina Maria a pornit initiativa ridicarii Crucii de pe Caraiman in urma unui vis pe care l-a avut.

Cu o inaltime de 33 de metrii si o deschidere a bratului orizontal de 15 metrii, monumentul aflat pe masivul Caraiman la o altitudine de 2291 metrii este (la momentul finalizarii lucrarilor) cea mai inalta structura metalica din lume ridicata la o altitudine mare.

La inceput Crucea de pe Caraiman era aprinsa de doua ori pe an, pe 5 unie de Ziua Eroilor si in noaptea de Sfanta Marie Marie (pe 15 august). In prezent, crucea este racordata la energia electrica a orasului Busteni si este luminata in fiecare noapte cu 300 de becuri.

About claudiu 195 Articles
O prezenta ocazionala in web-ul romanesc.

1 Comment

  1. este cu adevarat un obiectiv turistic impresionant mai ales ca se vede din tren dar si mai spectaculos daca il vizitezi. Am facut si eu o drumetie prin 2004 iar panorama care e vazuta de la el este impresionanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.