Crucea de pe muntele Caraiman

Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost ridicata din initiativa reginei Maria in memoria eroilor cazuti in luptele de pe Valea Prahovei in timpul Primului Razboi Mondial. Inaugurarea monumentului la care s-a lucrat doi ani (1926-1928) a avut loc la data de 14 septembrie 1928 (de Ziua Sfintei Cruci). Conform legendei, regina Maria a pornit initiativa ridicarii Crucii de pe Caraiman in urma unui vis pe care l-a avut.

Cu o inaltime de 33 de metrii si o deschidere a bratului orizontal de 15 metrii, monumentul aflat pe masivul Caraiman la o altitudine de 2291 metrii este (la momentul finalizarii lucrarilor) cea mai inalta structura metalica din lume ridicata la o altitudine mare.

La inceput Crucea de pe Caraiman era aprinsa de doua ori pe an, pe 5 unie de Ziua Eroilor si in noaptea de Sfanta Marie Marie (pe 15 august). In prezent, crucea este racordata la energia electrica a orasului Busteni si este luminata in fiecare noapte cu 300 de becuri.

Related Posts

claudiu

O prezenta ocazionala in web-ul romanesc.

This Post Has One Comment

  1. este cu adevarat un obiectiv turistic impresionant mai ales ca se vede din tren dar si mai spectaculos daca il vizitezi. Am facut si eu o drumetie prin 2004 iar panorama care e vazuta de la el este impresionanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.