Doua dintre abilitatile pe care le dezvoltam inca din copilarie, dar mai ales in primii ani de scoala, sunt invatarea si retinerea (retinerea in sensul de ceea ce ne amintim din ce am invatat). Studiile facute de specialistii in domeniu arata ca noi invatam prin urmatoarele cai: gust, atingere, miros, auz si vaz. Fiecare dintre acestea are un procent in procesul de invatare dintre care cele mai eficiente sunt auzul si vazul, acestea contribuind cu 11%, respectiv 83% la procesul de invatare.
Simtul cu cel mai mare impact asupra invatarii, dar si comunicarii il reprezinta vazul, si a fost asa inca din vremurile stravechi cand oamenii nu dispuneau de cuvinte, cel mai important element de comunicare fiind vazul (fara a exagera putem spune ca era vital in acea epoca). Si a ramas asa si in zilele noastre, unde cercetarile stintifice au aratat ca miscarile corpului sunt responsabile de peste 50% din activitatile de comunicare, iar singura modalitatea de a examina miscarile corpului este vazul.
In plus, sunt foarte multe cazuri cand un element vizual poate sa atraga dupa el mai multe informatii decat o pot face cuvintele.
Astfel, daca vrei sa inveti ceva, citeste despre subiect si apoi spune cuiva despre aceasta – prin vaz si auz retinem cea mai mare parte a informatiilor de care avem nevoie!